Ett kort inlägg om exteriör färgsättning

Vi tar ytterligare ett inlägg om färg… denna gång exteriört.

Få har väl missat att konstnären och hemmansägaren Bernth Uhno i Skänninge måste måla om sin villa eftersom han målat i en ”färgsättningen är inte svensk” och som ”sticker ut lite för mycket”.

645@70

*bloggen osäkrar sin revolver och tänker på döden*

De lokala politikerna fortsätter sitt resonemang med ”i Sverige håller vi oss till en färg i stort sett … samma kulör över hela gula ytan”.

En mindre byråkratisk version av dessa tankegångar har jag stött på ett antal gånger. Den monokroma sjukan har gått så långt att till och med goda byggnadsvårdare ofta väljer en enhetlig färg till hela huset (fasad, fönster, foder, vattenbrädor, osv.). Detta är inte svensk färgsättning!

I och för sig är det alltid vanskligt att prata om ”svensk färgsättning” eftersom den skiftar genom tiderna och med regionala variationer. Men vi ska ha klart för oss att en traditionell färgsättning (det som brukar ligga till grund för definitioner på svenskhet) stipulerar åtminstone tre distinkta färger, eller samma pigment brutet i olika nyanser, på en exteriör. Exempelvis så har jag arbetat med hus där en inventering av originalhusfärgerna visade på fyra nyanser av oxidgrönt (som skilje sig ganska kraftigt) + svart och vitt, osv – effekten av de olika nyanserna var långt ifrån ”samma kulör över hela ytan”. Ett annat “typiskt svenskt hus” hade målats i oxidgrönt, oxidbrunt, bleklila och vitt.

Dessutom finns det en hyffsat lång tradition av pigmenterade tjäroljor, exempelvis med engelskt rött pigment, som knappast ger en enhetlig färg utan fläckig, som förstärks av att det är solljuset som ”bestämmer” om pigmentet syns. Slutligen så har vi en mycket lång historia av att inte måla hus överhuvudtaget och därmed åstadkomma en patina som definitivt inte är enhetlig utan som varierar sig rikligt.

Alla dessa färgsättningar och materialval är kanske i sak enhetligt och svensk, men effektmässigt så skapar det inte monokroma hus, vilket Centerpartiet i Skänninge bör komma ihåg.

Läs mer på SVT och Expressen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *