Ett loppisbesök

[skrev det här för nästan två månader sedan men inlägget fastnade i någon typ av limbo]

Det har varit en fantastisk hösthelg! Morgonpromenader med dagg och rykande sjörök kombinerades med rödvin, lätt sötat humleöl och skinkstek.

Dessutom så blev det en kort besök på min favoritloppis, ett besök som slutade med både dur och moll. Dels var besöket närmast livsbejakande eftersom jag kom hem med en gigantisk persisk matta – en matta som jag fick efter följande konversation:

Försäljare: Du håller i en äkta matta. Ge mig ett bud.

Jag: Eh, jadu, en tusenlapp?

Försäljare: för en femtiolapp så blir den din!

loppis_matta_l

Drygt hälften av textilpjäsen.

Bloggen hoppas att nedprutande är det nya svarta.

Dock så lägrade sig en slöja av melankoli under besöket eftersom rader efter rader var fullproppat med inramade träkolsmålningar, allmogemålade träredskap och handbroderade bonader och andra handarbeten. Alltså, antalet timmar som någon lagt ner på sina objekt som nu betraktas som värdelösa och sprids för vinden för några enkronor… Det sorgligaste var en mycket otidsenlig bonad med religiöst motiv och en liten text som förklarade att ett hem där barnen älskas aldrig kan vara ett fattigt hem. Troligtvis har en husmor suttit på sin kammare till sen timme och broderat och sytt medan barnen sov en trappa upp, men när modern var borta så närmast slängdes hennes ömhetsbetygelse och hyllning till familjens barm. Osökt eller ej; jag såg framför mig en gammal gumma som burit, förlöst och sedan närt hennes avkommer, som sedan visar sin tacksamhet genom att sälja hennes tygkaress för en femkrona.

Denna molokna bild ramades in av rader med lådor med billiga husgeråd – hela bohag som schackrades bort för spottstyver. För en person som har ett intresse för inredning är det en ödmjukt att inse att ens egna älskade prylar troligtvis kommer hamna i diverse reabackar, knappt värda en struntsumma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *