Skönhet som står sig bra mot tidens tand

7520141212095330

Stora matsalen på Villa Strömsfors.

Skulle jag varit lagd åt objektumsexualitet skulle det varit nära nog fysisk förälskelse.

Dock skulle jag varit en opålitlig partner eftersom jag oftast går igång på forna tiders hyllningar till hantverkskunnande och skönhet.

Dock så kan vi slå fast att det är ett mycket vackert rum! Förutom att kakelugnar och fiskbensparkett är stapelvaror i mina fantasier så slås jag, förutom den uppenbara skönheten i de enskilda elementen, av symmetri. Det är helt enkelt ett mycket, mycket vackert rum! Exempelvis notera att den som så brukligt i jugendtid höga bröstpanelen kröns av en profilerad bröstlist, denna gång med kolonnformatering, vilket samspelar med den i sammanhanget simpla hålkäls- och kantlisten innan stuckornamentering får ta över. Den kraftiga ornamenteringen kräver nästan att överdådigheten fortsätter, vilket det också gör genom kassettakets stuckornamentering som i sin tur har krönts av paterafästen för lamporna.

En opponent skulle säkerligen påtala att det är en fråga om pengar, och därmed mer eller mindre antyda att modernismens avskalade estetik var bra pga. rättviseskäl. Men det är att göra saken lite väl enkelt för sig. Förvisso så är det självklart så att tapeterna av gyllenläder säkerligen inte är speciellt billiga, och mängden med ornament får mången plånböcker att svettas. Men, om vi går igenom några av beståndsdelarna så ser vi att delar av jugendcharmen skulle kunna ganska enkelt överföras till våra dagar. Först och främst så blir ett rum finare av snickerier – vilket inte är speciellt dyrt, exempelvis så kan diverse maskinhyvlade snickerier handlas någorlunda billigt här och där, exempelvis så saluför Gysinge hålkäls- och kantlist för 105 respektive 55/kr metern (men det finns säkert billigare alternativ), och bara en simpel bröstpanel av pärlspont funkar i de flesta hem. Vill man lyxa till det med stuck så kan man pga. EU:s inre marknad köpa svulstig dekoration av äkta material (imitationsmaterial är dock en dödssynd) från b.la. Ungern. När bröstpanelen och valfritt taksnickeriornament är på plats räcker det med ett vackert vitmålat vävspänt tak för att uppnå liknande symmetri. Självklart ska rummet inte målas monokromatiskt utan färgen på panelen och väggen ska komplettera varandra, som i gamla tider. Ni ser ju att skönheten står sig bra mot tidens tand.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *