Tänka rätt är stort men tänka fritt är större

Tydligen diskuterar svenska inredningsbloggosfären färger. Något som känns exotiskt eftersom 3sonsenhensredaktion som den ivrigaste silkesmask inte kan sluta att nysta på sin egen mentala kokong, som vid det här laget består av allt ifrån multipla lager av mörkfernissade golv och svartblått tegel till vävda textilier av elfenbensvit bomull och spröda blad med lichtdrucktryck. Glädjande så är vitt och fräscht på väg ut, vilket verkar ha ersatts med blått och 50 nyanser av grått, en utveckling som bådar gott. Exempelvis har Sverige en fin tradition av bl.a. kalkstensimitation i fina gråa nyanser, och brukligt i forna tider var inte vitt utan brutna umbratoner i just grått. Som bördig från Bohuslän slår bloggen också ett slag för granit, och slutligen som härstammande från vildkaprifolens landskap så anser bloggen att det finns få saker som är vackrare än ett västkustlandskap på vintern med dess monokromatiska grådisljus. Inte heller dissar vi blått.

Det som dock är lustigt med alla trender är de allmänt stormande känslovågorna som de för mer sig. Trendenser beskriver diskussionen som ”en ganska oskön färgdiskussion i den annars så vänliga inredningsbloggosfären med kommentarsfält”. Ett av de mer pikanta inslagen i denna s.k. ”färggate” är tydligen att vissa inte vill dela med sig av sina NCS-koder…

*gud, ge mig sinnesro…, etc.*.

Själva premissen för den här bloggen är att man förbehållslöst ska dyrka utifrån sin egen smak, vilket generellt komplicerar min relation med trender. Mer specifikt vad gäller färgval så förvånas jag över massans benägenhet att följa Lotta Agaton och andra ”stildrottningar”. Framförallt pga., som Ebba Kleberg von Sydow är inne på, att ett rums förutsättningar såsom rymd, ljusinsläpp och material påverkar perceptionen av färg. Så köp en provburk och måla ett färgprov. Själv tycker jag att den nuvarande trendfärgen St.Pauls Blue är riktigt trevlig! Dock, samtidens smakryttare gör sig själva en otjänst om dom springer direkt till Jotun som de hade hin håle i hälarna. Att leva efter trender bör ju inte innebära slutet för varken självständigt tänkande eller kännande, så med tanke på den bredd av skönhet som finns i alla olika gråa- och blåafärgtoner så bör det knappast vara omöjligt att hitta en både trendig och mer eller mindre individuell väggfärg.

*

Färgkodernas tyranni

Som en pendang till färgdiskussionen får jag tillägga att jag anser att samtidens vurmande för färgkodssystem såsom NCS troligtvis gör mer skada än nytta. Min känning är att denna standardisering av inredningskonsten skapar konformitet och leder bort från intuitivt tänkande. Dessutom är det en produkt av industrialiseringen och kommersialiseringen av skönhet. Man får självklart gratulera Skandinaviska Färginstitutet AB för sin braksuccé – och jag förstår verkligen hur det förenklar livet för diverse professioner, men som är tydligt i diverse kommentatorsfält så verkar det vara viktigt att måla med rätt färgkod istället för att utgå från individuella preferenser. Så för att bli på bättre humör så avslutar vi dagens färgdiskussion med varken NCS koder eller färgfragment, istället bjuder jag på en bild med en riktigt fin blå färg, och än viktigare; ett mycket fint rum där färger och andra element harmoniserar. .

51fd757f1ad5b6998feae26834ad6ce1

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *